top of page

13 početničkih grešaka prilikom učenja sviranja klavira

Učenje klavira je kompleksnije nego što nam možda deluje na prvi pogled, i zbog toga često previdimo neke greške dok učimo i sviramo.


Nemojte se brinuti ili obeshrabriti, jer te greške su izuzetno česte kod većine početnika, ali lako se mogu ispraviti.



U nastavku ćemo navesti primere čestih propusta i grešaka.


Kako sviranje klavira zahteva dugotrajno sedenje, važno je da se osećamo udobno. Pravilno sedenje podrazumeva da nismo ni daleko ni blizu, kao ni da sedimo previsoko ili prenisko.


2. Ukočenost prstiju, ruke i tela

Klavir je prilagođen ljudskoj šaci. Nije potreban nikakav napor ili pritisak kako bismo odsvirali ton. Trebalo bi da se krećemo po instrumentu, a ne da udaramo po njemu.


3. Prebrzo sviranje

Brzo ne znači dobro. Brzo ne znači lepo. Brzo je samo brzo. Brzina je samo jedna od mnogo različitih elemenata. Takođe, u brzom sviranju je teže primetiti greške jer su prekrivene gomilom drugih tonova.


4. Sviranje od početka do kraja jedne kompozicije

Note nisu nasumične. Muzika se sastoji od mnogo rečenica. Sviranje i učenje zasebnih celina nam pomaže da bolje razumemo muzičko delo i njegov oblik.


5. Sviranje jednom nedeljno ili pred čas

Sviranje nije domaći koji uradimo pet minuta pred čas, već je veština koja se dugoročno razvija. Neophodno je da se svakodnevno svira. Bolje je svirati pola sata svaki dan, nego jednom nedeljno dva sata.


Kao što sviramo iste note trebalo bi da sviramo i isti prstored. Tako se navikavamo na tačnu i udobnu poziciju.


Mala napomena: svaka kompozicija ima drugačiji prstored i nije ispravno vezivati note za prste.


7. Nalepnice imena tonova na klaviru i pisanje imena tonova u notama

Katastrofa. Kao što ne vozimo bicikl sa dvanaest pomoćnih točkova, tako i ne sviramo klavir uz "puškice".


Ritam muzici daje život. Mnoge poznate melodije prepoznajemo kroz ritam, a ne kroz note. Neke kompozicije imaju u potpunosti iste note, ali drugačiji ritam.


9. Nedovoljno vežbanje odvojeno

Iz želje da se što pre nauči neka kompozicija često preskačemo vežbanje svake ruke zasebno. Potrebno je biti u potpunosti siguran u svaku ruku odvojeno.


10. Nedovoljno ponavljanje

Dva puta ste odsvirali jedan deo kompozicije? Bravo, sada odsvirajte još dvesta puta. Ponavljenje je majka učenja. Dva puta možemo slučajno odsvirati tačno, i zbog toga moramo proveriti naše znanje više puta.


11. Fokus samo na note koje sviramo, ali ne i kako ih sviramo

Pored nota i ritma, važan je i karakter. Nije svaka kompozicija ista. Neke se sviraju nežno, neke grubo, neke note su legato, a neke stakato.


12. Sviranje kompozicija daleko veće zahtevnosti u odnosu na trenutno znanje

Učenje instrumenta nije trka. Kao što smo već rekli, sviranje je veština koja se dugo razvija. Naše znanje i sposobnost sviranja postopeno razvijamo krenuvši od lakših dela.


13. "Vežba" se samo na klaviru

Pored samog sviranja potrebno je da se interesujemo i za muzički svet. Jedna od mogućnosti je da slušamo i gledamo izvođenja različitih muzičara putem interneta, kao i uživo.

Napomena : YouTube Shorts "tutorijali" se NE računaju.

bottom of page