top of page

SOLFEĐO

Po etimologiji izraz solfeđo nastao je od italijanske reči solfeggio i označava melodijsko vežbanje. Odnosno solfeđo je pojam koji se u muzici koristi za usavršavanje sluha uz pomoć pevanja i slušanja muzike.

 

Svim početnicima solfeđo ima za zadatak da pomogne najpre u razumevanju osnova muzike, a zatim i u ovladavanju pojedinim delovima iste. Slušanjem muzike gde je najčešće pratnja klavir polako upoznaju se svi muzički pojmovi neophodni za muzičko opismenjavanje, a koji će dovesti do toga da se pojedinac kasnije i samostalno može muzički izraziti.

 

Učenje solfeđa poboljšava muzičku memoriju, osećaj za ritam, a takođe utiče na bolji razvoj sluha kod učenika. Osnovna svrha solfeđa jeste muzičko opismenjavanje. 

Solfeđo je jedan od najvažnijih predmeta u muzičkom obrazovanju. Obavezan je u svim muzičkim školama - nižoj, srednjoj, kao i na fakultetu. Solfeđo zahteva veliku koncentraciju i pažnju, i zbog toga ume učenicima da bude težak i zahtevan predmet.

Bilo da ste učenik osnovne ili srednje muzičke škole, ili se spremate za prijemni ispit na muzičku akademiju i treba Vam pomoć iz solfeđa u vidu dodatnih časova ili pripreme za ispite... 

slobodno se javite radi dogovora!

bottom of page