top of page
Šta su kolačići na internetu

KORIŠĆENJE KOLAČIĆA

1. ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići su male tekstualne datoteke sačuvane na Vašem računaru, tabletu ili mobilnom telefonu. NE predstavljaju opasnost za Vaš računar niti za Vašu bezbednost i, uprkos pogrešnim predstavama, nemaju nikakve veze sa virusima poput 'Trojanaca'. Kada posetite neki sajt, kolačići dopuštaju sajtu da Vas 'zapamti' i da zapamti način na koji ste koristili sajt prilikom svake posete, što znači da će Vaš internet doživljaj biti mnogo bolji.

2. ŠTA AKO ŽELIM DA KONTROLIŠEM DOZVOLE ZA MOJE KOLAČIĆE?

Ako ne želite da primate kolačiće, možete izmeniti svoj pretraživač tako da Vas obaveštava kada mu se šalju kolačići ili možete da odbijte kolačiće u potpunosti. Možete i da izbrišete kolačiće koji su već podešeni.

3.KAKO KORISTIMO KOLAČIĆE?

Mi koristimo Google Analytics, servis za veb analitiku koji obezbeđuje Google Inc. (Google) koji uz pomoć kolačića analizira način korišćenja veb sajta, a u cilju poboljšanja Vašeg iskustva na našim sistemima.

 

Na našem web sajtu će se koristiti takozvani “ID korisnika”. ID korisnika funkcioniše kao Vaš pseudonim u Google Analytics servisu. Google povezuje Vaše internet navike i ID korisnika u profil. Google Analytics anonimno prati Vaše aktivnosti preko većeg broja uređaja (tablet, PC, smart telefon, itd.).


 

Kompanija Google prenosi i čuva informacije o Vašem korišćenju veb sajta koje generišu kolačići (uključujući Vašu IP adresu) na servere u Sjedinjenim Američkim Državama. Google će koristiti ove informacije u svrhu procene Vašeg korišćenja veb sajta, sačinjavanja izveštaja o aktivnostima na veb sajtu za naše potrebe, kao i pružanja drugih usluga koje se odnose na aktivnosti na veb sajtu i korišćenje interneta. Google može da prosledi ove informacije i trećim stranama u slučajevima kada to nalaže zakon ili u slučajevima kada treće strane obrađuju informacije za račun kompanije Google. Google neće povezivati Vašu IP adresu sa bilo kojim drugim podatkom koji Google čuva.

Google samo dobija ID korisnika, a ne i informacije sadržane u gore pomenutom profilu ili Vaše druge lične podatke. Nama je dostupna sažeta verzija kreiranog profila. Mi ne dodajemo nijedan drugi podatak koji bi Vas mogao lično identifikovati profilu povezanom sa oznakom ID korisnika.

Možete odbiti korišćenje kolačića tako što ćete odabrati odgovarajuća podešavanja na Vašem pretraživaču. Međutim, imajte u vidu da u tom slučaju možda nećete moći da koristite sve funkcionalnosti ovog veb sajta. Korišćenjem ovog veb sajta, saglasni ste da kompanija Google obrađuje podatke o Vama na način i u svrhu koji su gore navedeni.

Dodatne informacije o kolačićima su dostupne na http://www.aboutcookies.org

bottom of page