top of page

Uskoro: Tračak nade - Nikola Vučičević

Ovih dana iz štampe izlazi prva zbirka muzičkih dela za klavir "Tračak nade" našeg profesora klavira Nikole Vučičevića, nazvana po jednoj od kompozicija iz ove publikacije.


Nikola srednju muzičku školu i gimnaziju "Davorin Jenko" završava 2014. godine u klasi profesorke Julije Glibovski Cvitkovac, a već iste godine nastavlja Akademske studije na Državnom Konzervatorijumu "Konse" u Austriji, odsek klavir u klasi profesora Alexei Kornienka. Master studije nastavlja takođe u Austriji, ali se 2020. godine prebacuje na Beogradski FMU.


Nikola je učestvovao na mnogim prestižnim domaćim, kao i međunarodnim pijanističkim takmičenjima u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Rusiji i Nemačkoj gde postiže izuzetne rezultate i osvaja mnoga prva mesta.


Ljubav prema komponovanju razvija još u srednjoj školi ali prve zapisane kompozicije nastaju tek 2015. godine u Klagenfurtu. Dok je živeo i studirao u Austriji radio je i kao profesor klavira u Montessori de La Tour školi i u New School of Rock u Klagenfurtu.


Nastupao je na koncertima u salama Beogradske filharmonije, Ruskog doma, Narodnog pozorišta u Beogradu, Pozorišta na Terazijama, Etnografskom muzeju u Beogradu, Sceni “Qucera”, kući Đure Jakšića, Organizaciji muzičkih autora Srbije "SOKOJ", Starom dvoru, San Peterburškoj filharmoniji, Koncertnoj dvorani "San Nicolo" u Kjođi (Italija), Ministarstvu kulture u Luci (Italija), u skupštini grada San Sebastiana (Španija), Domu kulture u Rimu, Bavarskoj Akademiji Marktoberdorf (Nemačka), Konzervatorijumu "Konse" u Klagenfurtu (Austrija), i mnogim drugim.

Nikolina ZBIRKA MUZIČKIH DELA ZA KLAVIR - TRAČAK NADE je prva zvanično objavljena zbirka njegovih muzičkih dela. Zbirka sadrži 17 kompozicija raznovrsnog muzičkog žanra, od rumbe, etide, sonatine, valcera i komada.


Kako bismo vam što bolje predstavili ovu zbirku muzičkih dela prenesimo reč kompozitora:


"Tračak nade" oduvek je postojao. Pojavljuje se u svim ljudskim kulturama, društvenim strukturama i može da ima veliku moć u našim životima. Tako je i mene inspirisao, dao samopouzdanje i podsticaj da kompozicije koje već dugo vrtim u mislima i na dirkama klavira, napokon prenesem na papir i podelim ih sa Vama.


Nadam se da će kompozicije iz ove zbirke podstaći sve one koje ih sviraju, da još više neguju ljubav prema muzici, da će ih ohrabriti da sami izraze svoju slobodu sviranja i kreativnosti na onim mestima gde nisu zapisani dinamika ili drugi notni zapisi.

Svet oko nas je uvek lepši uz muziku!



コメント


bottom of page