top of page

Šta muzika koju slušate otkriva o vama i kako može da vam unapredi život


Psiholozi često istražuju uticaj muzike ne ljude i ispituju veze između muzičkog ukusa i osobina ličnosti. Muzika je toliko moćna da je moguće i postati zavisan od nje.


Neka od tih istraživanja ukazuju na to na koje sve načine nam muzika može pomoći kako da unapredimo svoje živote.


Evo nekih od njih:



1. Muzika pomaže da se opustimo


Da, to je očigledno, ali ono što možda niste znali jesto to koja vrsta muzike je najbolja za opuštanje i snižavanje krvnog pritiska. Pop i džez muzika nisu najbolji izbor u ovom slučaju. S druge strane, slušanje klasične muzike će vam sniziti povišeni krvni pritisak u stresnim situacijama i omogućiti da se vratite u normalno stanje.



2. Žestoka muzika poboljšava učinak


Ukoliko želite da se bolje fokusirate na rešavanje nekog problema, da poboljšate svoj učinak, u tome će vam pomoći žešći zvuk i "besna muzika". Uglavnom ljudi misle da je bes nešto loše, ali od ove emocije ima mnogo koristi. Bes čini da osetimo da imamo kontrolu i čini da postanemo optimističniji.



3. Muzika umanjuje bol


Ukoliko vas nešto bol, a analgetici ne pomažu, probajte da pustite omiljenu pesmu. Istraživanja su pokazala da slušanje muzike koju volimo može značajno da poveća toleranciju na bolne stimulanse i da umanji anksioznost. Znači bolje je da umesto u tišini sedite, pustite omiljeni bend i već će vam biti lakše.



4. Muzika poboljšava vežbanje


Bilo da vežbate kod kuće, u teretani ili džogirate ulicama i parkovima, najbolje je da pritom slušate muziku koju već znate i volite, a ne da eksperimentišete sa drugim žanrovima. Istraživanja su pokazala da slušanje omiljenih pesama i muzičkog žanra koji preferirate omogućava postizanje mnogo boljih rezultata pri fizičkom treningu.



5. Muzika može da vas dovede do ljubavi


Istraživanja su pokazala da su žene sklonije da daju broj svog telefona udvaraču u nekom klubu ili baru ako u tom trenutku svira neka romantična muzika.



6. Muzika može da spase život


Da li ste ikada nekome spasli život pomoću kardiopulmonalne reanimacije (CPR)? Ako niste treba da znate da je ritam pritiskanja grudi veoma važan. Najbolje je da dok na nekome izvodite CPR pevate u sebi refren pesme "Stayin' Alive" (Ostajemo živi) od grupe Bee Gees. Da, dobro ste pročitali. Tako ćete imati mentalni metronom koji vam određuje tačan razmak između dva pritiska.



7. Muzika može da vas učini pametnijima


Postoji velika količina istraživanja koja pokazuju da učenje sviranja nekog instrumenta povećava IQ. Osim toga i samo slušanje klasične muzike značajno poboljšava kognitivne sposobnosti. Učenje uz muziku ima mnogo bolje rezultate od učenja u tišini.



8. Muzika vas čini boljim ljudima


Istraživanje univerziteta Kembrdž je pokazalo da deca koja sviraju neki instrument pokazuju u proseku više saosećanja prema drugoj deci i ljudima. Sviranje instrumenta utiče na razvoj emocionalne inteligencije.



Autor: Ivana Kešanski


bottom of page