top of page

Saveti za održavanje klaviraKlavir predstavlja luksuzni muzički instrument i može se savršeno uklopiti u svaki dekor.


Ako stan nema posebnu zvučno izolovanu muzičku sobu, tada se klavir najčešće postavlja u dnevnoj sobi jer je to najveća prostorija u kući gde se može dobiti odlična akustika.


Nakon kupovine akustičnog ili električnog klavira veoma je važno da posebnu pažnju obratimo na održavanje klavira.


  • Ne stavljati klavir blizu grejnog tela jer toplota može oštetiti instrument.

  • Ne naslanjajte svoj klavir direktno na zid ili ormar, držite ga dalje od spoljašnjih zidova, ulaznih vrata, kamina i ventilacionih otvora.

  • Vodite računa da klavir postavite u stabilan položaj, tako da onemogućite bilo kakvo ljuljanje prilikom sviranja, ili čak, u najgorem slučaju, prevrtanje.

  • Ako imate pločice ili laminat u sobi postavite tepih ispod klavira, neku lampu iznad njega i nekoliko slika na zidu kako biste stvorili što bolji zvuk i uklonili sve odjeke.

  • Ne stavljajte na klavir vaze sa vodom ili saksije koje se zalivaju!Prilikom kupovine elekričnog klavira koji nema ugradjeno postolje obavezno kupite i postolje za elektični klavir i zaštitu, jer klavir ne može da stoji na pisaćem ili kuhinjskom stolu iz mnogo razloga.


Prašina, polen i dim lako dođu do osetljive unutrašnjosti klavira i pomoću kondenzacije pokriju ga lepljivim slojem koji veom brzo uništi dirke. Držite poklopac klavira zatvoren kada ne svirate, i uložite u kvalitetan poklopac za električni klavir.


Ako imate akustični klavir redovno proveravajte da u unutrašnjosti nije došlo do pojave moljaca, koji je u stanju da pojede sve meke delove i da napravi ogromnu štetu, ako se ne uoče na vreme.


Ispravno održavanje akustičnog klavira ili pijanina, podrazumeva i redovno štimovanje i regulisanje mehanizma.


Uživajte u svom klaviru!

Comments


bottom of page