top of page

Najbolji programi za pisanje nota


Muzičarima su programi za pisanje nota isto što i piscima programi za unošenje i obradu teksta. Najbolji komercijalni programi za pisanje nota, komponovanje, sviranje i analiziranje su Sibelius i Finale. Međutim, ako nemate načina da dođete do njih onda pogledajte našu listu od tri najboljia besplatna muzička programa. Ne sumnjamo da ćete naći sve što vam treba.



1. MuseScore


Besplatni program otvorenog koda koji je osmišljen i unapređuje se kao deo open-source zajednice. Dostupan je za sve platforme i ma 47 različitih jezika.


Program možete preuzeti na sledećem linku


Note i sva ostala rešenja možemo unositi na više načina. Preko tastature, mišem ili preko MIDI klavijature.


Sam softver nudi mogućnost import-ovanja raznih formata što nam skraćuje vreme zapisivanja tj. rada. Kada završimo pisanje, kompletan notni zapis možemo sačuvati u raznim formatima (wav, pdf, png, midi file…). ili se, pak, mogu odštampati.


Bukvalno, 99% prosečnih potreba za zapisivanjem notnog sadržaja možete uraditi sa Musescore- om.


Kada započinjemo rad na novoj kompoziciji, imamo mogućnost izbora instrumenata, vrste takta, tempa, broja taktova, promenu stila i veličine font-a i još mnogo toga. Možete da instalirate plugin-ove (programske dodatke) i u zavisnosti šta koji čini, dodate još više funkcionalnosti.



2. Impro-Visor


Impro-Visor je u početku bio namenjen za komponovanje i preslušavanje džez melodija. Međutim, sada ga koriste i muzičari drugih žanrova.


Program možete preuzeti na sledećem linku



3. Anvil studio


Anvil studio je program koji omogućava da snimate, komponujete i sekvencujete muziku sa MIDI opremom. Nažalost nisu sve funkcije omogućene u besplatnoj verziji.


Program možete preuzeti na sledećem linku



bottom of page