top of page

Muzikalni putevi

Krajem 2022. godine Mađarska je dobila muzički auto-put na saobraćajnici 37. To je put koji se nalazi na severoistoku Mađarske, u blizini mađarsko-slovačke granice.


Asfalt na putu ima greben, pa trenje između puta i guma svira melodiju dok se vozi brzinom od 80 kilometara na sat. Put vodi kroz poznatu vinsku regiju Tokaj, a mađarska narodna pesma "Erik e solo" (Grožđe sazreva) može se čuti na potezu između mesta Geštelji i Serencs.

Da bi se melodija čula, mora se voziti tačno 80 kilometara na sat, jer će u situaciji kada se vozi brže ili sporije, melodija će biti izobličena.Prvi put koji svira napravila su 1994. godine u Danskoj dva umetnika. Zemlja "izlazećeg sunca" je na isti način "oživela" 33 deonice, ali je dala inspiraciju i drugima, pa takve trase postoje i u Kaliforniji.Nacionalni industrijski istraživački centar na japanskom ostrvu Hokaido unapredio je dizajn i kreirao tzv. "Put melodije"


Simfonija i tonovi su različiti u zavisnosti od brzine, a cilj je dopreti do svesti vozača da poštuju brzinu.Zapravo, ako vozač želi da čuje pravu melodiju, mora da vozi kako je propisano, 50 kilometara na čas.


Ukoliko povećava brzinu, muzika postaje skoro nepodnošljiva, jer se, u pravom smislu reči, deformiše i gubi se prava arija.

コメント


bottom of page