top of page

Muzička Akademija i muzej Franca Lista u Budimpešti

Muzička Akademija Franc List (Ferenc Liszt) osnovana je 1875.godine u Budimpešti. Osnivač akademije je sam kompozitor. List je bio predsednik i osnivač Muzičke akademije, ali interesantno je da za svoj rad nije uzimao nadoknadu. Radio je na volonterskoj osnovi, iz ljubavi. Reč je o instituciji višestranog koncepta, tj. o obrazovnoj ustanovi, međunarodnom muzičkom univerzitetu kao i centru u kome se održavaju različite muzičke svečanosti.



Danas je akademija smeštena u zgradi iz 1907.godine koja se smatra remek-delom mađarske secesije. Tu su, među ostalim, smešteni Memorijalni muzej i istraživački centar Franc List, Institut Kodály i Muzej Kodály.



Muzej Franca Lista smešten je na uglu ulica Andrassi Ut. i Vorosmarti Ut, i nalazi se u zgradi Muzičke Akademije na prvom spratu. Po svom značaju muzej predstavlja na neki način kulturno nasledje Madjarske. U muzeju su prikazana dela kompozitora, njegovi muzički instrumenti, radni sto, koncertni harmonijum Mason & Hamlin, harmonijum klavira Erard-Alekandre, klavir Bachmann od stakla, razni predmeti, knjige, portreti, nameštaj, notni zapisi i suveniri kao i druge Listove lične stvari.



Stalna izložba se nalazi u Listovoj spavaćoj i radnoj sobi, dok trpezarija i prizemlje služe za privremene izložbe. Koncertna sala koja se nalazi pored stana često služi za organizaciju muzičkh koncerta. Muzej je zvanično otvoren 1986.godine.


Franc List je bio najznačajniji madjarski kompozitor, ali takodje i veoma cenjen i poštovan umetnik svog vremena. U njegovim delima može se primetiti uticaj evropske kulture. Iako poreklom iz Madjarske, Franc List je svoje detinjstvo i mladost proveo u Francuskoj nastupajući po njihovim značajnim muzičkim salama. Živeo je u Parizu u isto vreme kada i Šopen što je svakako imalo uticaja na pojedine njegove kompozicije. Tokom života List je obišao skoro celu Evropu družeći se sa poznatim kompozitorima, a poseban uticaj na njegov rad imao je nemački kompozitor Rihard Vagner. Zadnje godine svog života List je provodio i u Italiji.


Listov radni sto koji je imao fioku sa klavirom - proizvođač Bosendorfer Corporation.

Klavir je bio Listov život. Zaslužan je za pojavu solističkih koncerata, jer je sve do njegove pojave, bila ustaljena praksa da se nastupa sa više izvodjača. Njegovim solističkim koncertom u Rimu 1893. godine smatra se da je prekinuta praksa koncerta sa više izvodjača.


Listov putni klavir - proizvođač Bosendorfer Corporation

U svakom slučaju, poseta ovom muzeju je dragoceni deo muzičkog obrazovanja, posebno za đake i studente na muzičkim školama i fakultetima.



💸 Cena ulaznice: 1.500 Forinti (oko 450,00 rsd)


Radno vreme muzeja:

Ponedeljak - Petak od 10:00h do 18h

Subotom od 09:00h do 17h





bottom of page