top of page

Franc List - biografija

Franc List (Ferenc Liszt) rođen je 22. oktobra 1811. godine u Rajdingu, u Austriji. Njegov otac, Adam List, poreklom Madjar, svirao je klavir, violinu, violončelo i gitaru. U svom detinjstvu Franc List je rado slušao svog oca dok je svirao klavir, tako da je veoma rano zavoleo i razvio interesovanje za muziku.



Listova mladost


Adam, Listov otac, počeo je svom sinu da daje časove klavira kada je Francu bilo samo sedam godina. Već sa osam godina je komponovao svoje prvo delo, a sa devet godina održao je svoje prve koncerte u Šopronu i Bratislavi. Njegov talenat je ubrzo zapažen, tako da mu je ponuđena stipendija za studiranje u inostranstvu. Pohađao je časove klavira u Beču, a imao je i javne nastupe.


Prva Listova dela „Varijacije na Dijabelijev valcer“ odštampana su 1824. godine, a predstavljaju 50 različitih varijacija od 50 različitih kompozitora. Kada mu je bilo dvanaest godina, Franc je otputovao u Pariz sa ocem kako bi se upisao u Pariski konzervatorijum. Nažalost, na konzervatorijum se nije upisao jer je bio stranac.


Adam List je preminuo 1826. godine. Ovaj događaj je za petnaestogodišnjeg Franca bio traumatičan. Preselio se sa majkom u Pariz, gde su pet godina živeli u malom stanu. Izgubio je interesovanje za muziku. Odustao je od turneja i nastupanja i posvetio se čitanju knjiga o umetnosti i religiji, što će veoma uticati na njegova kasnija dela. Jedino je držao časove klavira kako bi zaradio novac za izdržavanje. U jednom trenutku hteo je da se pridruži crkvi, ali ga je od toga majka odvratila.



Muzička karijera


Franc List je 1832. godine prisustvovao koncertu Nikola Paganinija. Tada je odlučio da mu Paganini bude uzor i da poput njega bude virtuoz, ali na klaviru. Listova pijanistička delatnost bila je izuzetno značajna. On je umeće sviranja na klaviru podigao na onaj nivo koji je Paganini ostvario na violini. List je prvi uveo praksu solističkog koncerta,kako ga je sam u šali nazivao "muzičkog monologa". Do tada je bio običaj da na koncertima nastupa više izvođača. Tada je upoznao Frederika Šopena, koji je, takođe, imao snažan uticaj na njega.


Putovao je po Evropi i držao koncerte. Svuda je dobijao priznanja i pohvale. Nikoga nije ostavio ravnodušnim. Tada je stekao svetsku slavu koja ga prati i dan danas. Imao je obožavatelje u modernom smislu te reči. Žene su ludovale za njim i čuvele njegove maramice i rukavice kao suvenire. Obogatio se, a deo novca je davao u dobrotvorne svrhe bolnicama, školama, kao i za izgradnju katedrala i spomenika.



Listov život


U dvadeset drugoj godini 1833. godine, List je upoznao groficu Mariju d’ Agu. U ovom periodu je iskazao svu svoju kreativnost i originalnost. Debitovao je kao zreo kompozitor sa svojim ciklusima kompozicija za klavir „Poetske ireligiozne harmonije“ i „Nastupi“. Nakon toga, 1835. godine List i grofica su otputovali u Ženevu. Živeli su u Švajcarskoji i u Italiji. Dobili su dve ćerke Blandinu i Kozimu i sina Daniela. Grofica i List su se razišli nakon par godina i ona se vratila sa decom u Pariz, a on je držao koncerte u Beču i Mađarskoj.


List je upoznao princezu Karolinu cu Zajn-Vitgenštajn u Kijevu 1847. godine. Pod njenim uticajem, List je prestao da drži koncerte po Evropi. Umesto toga, njih dvoje su se nastanili u Vajmaru, gde je on držao časove klavira i komponovao. Njegovo najznačajnije delo iz ovog perioda je simfonijska poema. Tokom narednih dvanaest godina napisao je orkestarska i horska dela po kojima je i danas poznat kao kompozitor.


Godine 1859. izgubio je sina Daniela, a 1862. godine i ćerku Blandinu. Odlučio je da vodi samotnjački život. Otišao je u manastir Madone del Rosario, nedaleko od Rima i tu se prodružio franjevačkom redu. Nakon toga je često putovao na relaciji Rim-Vajmar-Budimpešta, gde je držao časove klavira na muzičkim akademijama.


Franc List je umro zbog bolesti srca 31. jula 1886. godine u Nemačkoj. Njegova najpoznatija dela su: „Mađarske rapsodije“, „Godine hodočašća“, „Faust simfonija“ i dr.



bottom of page