top of page

Fani Mendelson - biografija

Nemačka pijanistkinja i kompozitor, Fani Mendelson (Fanny Mendelssohn), rođena 1805. godine, bila je starija sestra poznatog kompozitora Feliksa Mendelsona. Još kao mala pokazala je veliki muzički talenat – njen otac je čak smatrao da je talentovanija od Feliksa.


Fani Mendelson - U senci brata

Na žalost, u to vreme nije se smatralo prikladnim za ženu da ima muzičku karijeru, tako da je Fani ostala amaterski muzičar, u senci svog brata. Njen otac bio je prvi koji joj je rekao da bi komponovanje ipak trebalo da prepusti Feliksu. Međutim, Feliks se nije slagao sa svojim ocem. On je u potpunosti podržavao svoju sestru, čak je i izdao neke njene kompozicije pod svojim imenom. Za uzvrat, ona mu je pomagala svojim, uvek dobrodošlim, konstruktivnim kritikama.



U 24-oj godini Fani se udala za slikara Vilhelma Hensla, koji je takođe podržavao njeno bavljenje muzikom. Vremenom su i njena dela počela da se izvode, zajedno sa Feliksovim, na koncertima koje su priređivali u salonu svoje kuće u Berlinu. Njen prvi javni solistički koncert bio je 1838. godine i tada je svirala Prvi klavirski koncert svog brata.


Fani je napisala 466 kompozicija, među kojima su klavirski trio i nekoliko zbirki kompozicija i pesama za solo klavir, od kojih mnoge nose naziv „Pesme bez reči“. Danas se smatra da je upravo Fani bila ta koja je razvila ovaj stil. Njeno verovatno najinteresantnije delo je ciklus kompozicija „Godina“ („Das Jahr“). Ovaj ciklus sastoji se iz 12 kompozicija, od kojih je svaka posvećena jednom mesecu u godini. Fani je muziku napisala na papiru u boji, a njen muž Hensl je dodao po jednu ilustraciju uz svaku kompoziciju. Svaki od ovih komada prati takođe i po jedna kratka pesma.


Fani je umrla u Berlinu, 14. maja 1847. godine, od komplikacija izazvanih šlogom, koji je doživela dok je ranije uvežbavala jedan od oratorijuma svog brata. Feliks je umro nepunih šest meseci kasnije.


Fanny Mendelssohn - Notturno in G minor / Piano: Heather Schmidt



Izvor: zanimljiva muzika


 

IZABERITE PROGRAM i REZERVIŠITE ČAS KLAVIRA

U TERMINU KADA VAM ODGOVARA!


 

bottom of page