top of page

Čitanje s lista - "Prima vista"

Čitanje s lista je izraz koji muzičari nazivaju čitanje prvi put viđenog notnog teksta - prema italijanskom izrazu "Prima vista", što u prevodu znači na prvi pogled. Čitanje s lista se inače kao predmet izučava u muzičkim školama i deo je ispita u muzičkim školama kao i mnogih programa.



Kako se stiče tehnika brzog i lakog čitanja notnog teksta?


Ništa se ne može naučiti preko noći. Samo strpljivim radom stiže se do cilja.


Do lakog čitanje notnog teksta, kao što se čita običan slovni tekst, treba da prođe više vremena, truda i strpljenja, nego kada ste učili slova azbuke ili abecede da bi mogli čitati bilo koji drugi tekst.


Neophodno je da svaki dan 10 do 15 minuta uvežbavate i usavršavate tehniku čitanja s lista nekog notnog zapisa.



Čitanje s lista može biti veoma lako i zabavno samo treba znati "kako"...


Počinje se vrlo jednostavnim notnim materijalom na sledeći način:


  1. Prvo se pogleda notni tekst (predznaci, tonalitet, vrsta takta, ritam, karakter i dr.), i odredi se tempo u kome će se svirati. Ako se u toku sviranja pogreši, ne vraća se da bi se ispravila greška, već se nastavi sa sviranjem do kraja.

  2. Potom se vrati na mesto gde ste pogrešili, analizira se i ponovo se odsvira ceo notni materijal u istom tempu.

  3. Isti tekst se odsvira i po treći put, samo sada u nešto bržem tempu (onoliko brzo da svi elementi dobrog sviranja mogu da se kontrolišu).


Kasnije se prelazi na vežbanje težih notnih tekstova po istom redosledu - i to u okviru vremenski odeđenog dnevnog vežbanja čitanja s lista. Takvim redovnim radom muzičar vremenom uviđa da mu novi notni tekst uopšte ne predstavlja problem.



bottom of page