top of page

Bajka: Uspavana lepotica + note za klavir

Uspavana lepotica je klasična bajka o princezi koju je zla vila proklela da će se na svoj petnaesti rodjendan ubosti na vreteno i umreti. No, rasplet dogadjaja pročitajte u nastavku.



Najstarija poznata verzija bajke nalazi se u priči Perseforest, sastavljenoj između 1330. i 1344. godine. Priču je prvi objavio Đambatista Bazile u svojoj zbirci priča pod naslovom Pentameron.


Bazilovu verziju je kasnije prilagodio i objavio francuski pisac Šarl Pero kao “La Belle au bois dormant”, u svom delu "Istorije ili priče ranijih vremena" 1697. godine. Verzija koju su kasnije sakupljala i štampala Braća Grim bila je usmeno prenošena verzija književne priče koju je objavio Pero.


Priča je prilagođavana mnogo puta kroz istoriju i nastavila se prepričavati od strane savremenih pripovedača kroz različite medije.


Nema odraslog, niti deteta koji nije upoznat sa "Uspavanom lepoticom", savremenom bajkom Šarla Peroa. Na osnovu njegove priče čuvena kompanija Volt Dizni snimila je animirani film koji je prvi put prikazan 29. januara 1959. godine u SAD.



U jednoj dalekoj zemlji u čudesnom zamku kralj i kraljica su priredili veličanstveno slavlje povodom rođenja svoje ćerke Ružice. Svi dvorani su bili pozvani sem jedne zle vile, koja se zbog toga veoma naljutila i zbog toga je bacila kletvu na novorođenče da se u 15-toj godini ubode na vreteno i umre. Srećom, nakon ove kletve pristigle su i tri dobre vile koje su svojim činima uspele da preinače ovu kletvu i promene je tako da princeza pošto se ubode na vreteno ne umre, već utone u stogodišnji san.


Nakon što se Ružica ubola na vreteno, vile su uspavale čitavo kraljevstvo koje je tokom stogodišnjeg sna postalo zapušteno i obraslo u gustu i neprohodnu šumu.


Bajka dalje prati hrabrog i upornog princa koji se nije uplašio izgleda napuštenog kraljevstva, već ga je povela želja da vidi prelepu princezu koja tamo spava, a o čijoj je lepoti ranije mnogo slušao...



“Once upon a dream” melodija iz crtanog filma “Uspavana lepotica”


Melodija ove pesme je korišćena u baletu “Uspavana Lepotica”, koji je napisao P.I. Čajkovski, a scenaristi su u crtani film ubacili tekst u instrumental. Iako je u prošlosti pokušaj da se tekst ubaci u instrumental smatran isforsiranim, u slučaju ove pesme je uspeh (neočekivano) bio zagarantovan.


Preuzmite note ♫ ♫ ♫ ...


Sleeping Beauty - Once upon a dream
.pdf
Download PDF • 273KB





bottom of page