top of page

Klasična muzika u crtanim filmovima - Prsten Nibelunga


WHAT’S OPERA, DOC? (1957)


Najpopularniji zec Duško Dugouško, već decenijama uveseljava sve generacije. Rečenica „'Ej, šefe, koji ti je vrag?“ je njegov zaštitni znak, a kroz sve njegove serijale crtanih filmova proseže se klasična muzika.


Definitivno broj jedan i remek-delo iz obasti klasična muzika u crtanim filmovima je crtani film "What's Opera, Doc?" iz 1957. godine serije Merrie Melodies, Warner Bros produkcije.


Čak Džons uspeva da kompletnu opersku sagu Prsten Nibelunga Riharda Vagnera stavi u 7 minuta i napravi sjajnu parodiju. Američka kongresna biblioteka ocenila je ovaj crtani fil kao „kulturno značajan“, a istovremeno je dobio i svoje mesto u državnom filmskom arhivu. Duško je 1985. godine postao drugi crtani lik (posle Mikija Mausa) da je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.


Prsten Nibelunga je ciklus od četiri opere nemačkog kompozitora Riharda Vagnera. Opere su inspirisane germansko-nordijskom mitologijom i vikinškim epovima.


Ciklus predstavlja Vagnerovo najambicioznije i najmonumentalnije delo, koje je pisao u periodu od dvadeset šest godina (1848-1874) i u kojem je stremio da u potpunosti ispuni svoju ideju o „sveukupnoj umetnosti“


Kako da vam Vagner ne postane blizak posle ovog crtaća?

Comments


bottom of page