top of page

Yann Tiersen i muzika iz filma: Le fabuleux destin d’Amélie Poulain + note za klavirRomantična komedija "Bajkovita sudbina Amelije Poulain", osvojila je mnoga srca, ali ono po čemu je možda ovaj film postao najprepoznatljiviji jeste njegova muzika koju je osmislio genijalni um pravog virtuoza, četrdesetogodišnjeg kompozitora i pijaniste Yann Tiersena.


Reditelj Jean-Pierre Jeunet bio je očaran Tiersenovim kompozicijama te ga je odmah unajmio za svoj film. Ovaj talentovani Francuz za potrebe filma, preko kojeg je ujedno dobio i svetsko priznanje, iskomponovao je 19 numera koje sadrže muziku kakvu on inače svira, baziranu na harmonici i klaviru.


Tiersen u muzici za Amelie svira skoro sve instrumente – klavir, čembalo, bendžo, mandolinu – što mu daje na velikom talentu kao one man show, dok su prisutni i instrumenti poput čembala, vibrafona, bas gitare, harmonike i melodike.


Posebno treba izdvojiti „Comptine d’un autre été“ koja gotovo kao uspavanka treperi tanano i uz koju možete pronaći svoj unutrašnji mir, a ona mala deonica koja ubrzava daje osnažujući dašak. Zatim treba obratiti pažnju i na „La valse d’Amélie“ koja dolazi u tri varijante – piano, harmonici te orkestarskoj. Ne zaostaju ni „A Quai“, „Sur le fil“ i glavna, kao tema filma „J’y suis jamais allé“, koja se na Youtube-u može naći i u vidu raznih remixa.


Album je osvojio 2001. godine nagradu za najbolju muziku za film te godine i Cesar nagradu za najbolju muziku pisanu za film 2002. godine. Takođe treba naglasiti da je odradio i izvrstan posao oko filmske muzike za Goodye Lenin 2003. godine, a već 2010. izdao je svoj šesti album snimljen u Francuskoj, Dust Lane, u kome dominira ideja o ljudskoj smrtnosti.


Ono po čemu je muzika Yann Tiersena jedinstvena jeste to što je on u stanju osmisliti, komponovati te pretvoriti u emocije koje onda dopiru do nas u vidu muzike. Ta unikatna vrsta energije koju slušatelj dobiva i oseća, te ga prolaze trnci – to je nešto što samo retki muzičari mogu, uspostaviti vezu s publikom preko svega nekoliko jednostavnih nota.


Muzika je nešto univerzalno što svaka duša na ovom svetu može razumeti, te se s istom povezati – čak i gluhi mogu osetiti vibracije, mogu videti i doživjeti emocije.


U tom nadahnuću izrastao je i Tiersen i podario nam sve te kompozicije koje su osvojile naša srca, a za to nije dovoljan samo klavir, samo mandolina, zato je potrebno poznavati ljude i iz toga crpiti note. Nikako ne propustite priliku poslušati bilo koji album ovog talentovanog kompozitora.Preuzmite note ♫ ♫ ♫

Amelie-theme-Yann-Tiersen
.pdf
Download PDF • 304KB


Izvor: https://p-portal.net

Comments


bottom of page