top of page

Valcer za početnikeSvi imamo neku kompoziciju koja nam se dopada i želimo da naučimo da je sviramo. Nekada su ove kompozicije daleko iznad naših trenutnih sposobnosti i veštine sviranja, pa se čini da je izuzetno teško da ih savladamo.


Šopenov „Valcer u a-molu”, Štrausovi valceri „Na lepom plavom Dunavu” i „Priče iz bečke šume”, Šostakovičev „Valcer br. 2”... sve su to valceri koji su svima dobro poznati i često se nađu na spisku kompozicija koje želimo da naučimo. Međutim, to su sve kompozicije koje zahtevaju dugi niz godina učenja i usavršavanja tehnike sviranja kako bi se uspešno savladale.


Uvek je bolje da se prilikom učenja počne sa „lakšim” kompozicijama. Za sve one koji vole karakterističan ritam valcera predlažemo „Valcer srećne sove”, kao primer ovog muzičkog oblika za početni nivo učenja sviranja klavira.


Verovatno je ovom pticom kao simbolom sreće i mudrosti, upravo i bio inspirisan Nikola Vučičević kada je svoju zbirku kompozicija „Tračak nade” započeo sa „Valcerom srećne sove”.


Ova vesela i lirična kompozicija jednostavnog harmonskog jezika odgovara trećem razredu osnovne muzičke škole.


Poslušajte kako zvuči „Valcer srećne sove”!
Comments


bottom of page