top of page

Pesma "Imagine" + note za klavirPesma "Imagine" je najveći Lenonov uspeh nakon Bitlsa: Sve što je zamislio, priželjkujemo i danas...


Reči ohrabruju slušaoca da zamisli svet bez granica i teritorija, netrpeljivosti među religijama i nacijama, i celo čovečanstvo bez zavisnosti od materijalnih stvari...


Dana, 31.12.2005. godine pesma "Imagine" Džona Lenona proglašena je za omiljenu pesmu Velike Britanije.


"Imagine" je najprodavaniji singl Lenonove solo karijere nakon Bitlsa. Reči pesme ohrabruju slušaoca da zamisli mir u svetu, bez granica i teritorija, netrpeljivosti među religijama i nacijama, i da zamisli celo čovečanstvo bez zavisnosti od materijalnih stvari.


Neposredno pre smrti, Lenon je izjavio da veliki deo procesa stvaranja pesme duguje svojoj devojci Joko Ono, sa kojom je koproducirao istoimeni album, u saradnji sa Filom Spektorom.


Odmah po objavljivanju, "Imagine" je postala veliki hit. Dospela je na 3. mesto liste Billboard Hot 100, dok je ceo album zauzeo 1. mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, kasnije postavši najuspešniji Lenonov solo album - kako kritički, tako i komercijalno. Prodaja je u velikoj meri povećana nakon Džonove smrti 1980. godine.


U toku svojih nastupa, desetine pevača je izvelo ili snimilo svoju verziju ovog kultnog klasika, a među njima su Stivi Vonder, Madona, Elton Džon, Lejdi Gaga, Dajana Ros itd.


Godine 1985. deo poseda Sentral parka u Njujorku posvećen je legendarnom muzičaru, a nazvan je Strawberry Fields (kao i park i sirotište u Engleskoj iz Lenonovog detinjstva), sa mozaikom na kom piše "Imagine".
Zamisli ...


Zamisli da nema raja

lako je ako pokušaš

nema pakla ispod nas

poviše nas samo nebo

zamisli da svi ljudi

žive samo danas

Zamisli da nema država

i nije tako teško

ništa za ubiti ili umrijeti

i nema vere također

zamisli da svi ljudi

žive u miru

Možeš da kažeš da sam sanjar

al nisam jedini

nadam se da ćeš se jednog dana

i ti nama pridružiti i da će

svet biti kao jedan

Zamisli da nema kuća

pitam se da li možeš

nema potrebe za pohlepnosti ili gladi

bratstvo čoveka

zamisli da svi ljudi

dele celi svet

Možeš da kažeš da sam sanjar

al nisam jedini

nadam se da ćeš se jednog dana

i ti nama pridružiti i da će

svet biti kao jedan...Note za klavir ♫ ♫ ♫ ...

John lennon - Imagine
.pdf
Download PDF • 769KB

Comentarios


bottom of page