top of page

KLASIČNA MUZIKA kao lek: Pozitivno dejstvo za mnoge tegobe


Da je "prijatna" muzika ljudima jedna od najprijatnijih stvari u životu, poznato je odavno, dok je manje poznato da često deluje kao lek.


Muzika pobuđuje naša najdublja osećanja, relaksira, ali i leči pacijente koji imaju razne bolesti. Odsvirane note, lek za telo i dušu, bude hormon sreće, a pojedine zvučne vibracije deluju na deo mozga koji prima i prerađuje informacije dobijene preko čula. Pod uticajem prijatnih, posebno laganih melodija, smanjuje se lučenje hormona stresa, a povećava se lučenje prirodnih analgetika, endorfina, poznatijeg kao hormon sreće, i dopamina.


Prijatna muzika podstiče snagu imaginacije, često deluje kao sedativ, daje inicijativu, ublažava bolove, snižava krvni pritisak, jača volju, otklanja stres, poboljšava raspoloženje i stimuliše pozitivne emocije. Ona smanjuje tahikardiju, ujednačava disanje, poboljšava koncentraciju. Mnogi kažu da ih muzika dovodi do stanja uzvišene meditacije, a svetski naučnici su otkrili da može da pomogne i pri razvoju detetovog mozga.


Zanimljivo je da se kao lek najviše koristi klasična muzika.

Naučnici ističu da je muzikoterapija moderna metoda lečenja pacijenata. U psihijatriji se primenjuje kao nova metoda lečenja. Stručnjaci usklađuju određenu vrstu muzike sa dijagnozom pacijenta koga izbavlja iz stanja melanholije, ublažava im patnje i relaksira ih. Deluje na najdublja osećanja pacijenata tako što suptilnim i pozitivnim vibracijama uspostavlja psihičku ravnotežu, stvara osećanje zadovoljstva i radosti življenja.


Kod pacijenata koji su posle operativnog zahvata slušali muziku zabeleženo je za trećinu manje bola i napetosti, objavili su švacarski naučnici.


Istraživanje, sprovedeno na univerzitetu u Cirihu, sugeriše i da je muzika posle operacije bila povezana sa do 40 odsto manjim rizikom za visok krvni pritisak i ubrzani rad srca, prenosi agencija Rojters. U istraživanju su korišćeni podaci prikupljani tokom 15 godina za potrebe 47 ranijih studija.


Izvor: Tanjug.rs / Novosti.rs

コメント


bottom of page