top of page

Muzika iz filma "La La Land" + note za klavir

Nakon 74. dodele „Zlatnog globusa“ održane 8. januara 2017.godine , pričalo se samo o jednom filmu – mjuziklu La La Land. Film je pokupio sedam Zlatnih globusa (u svim kategorijama za koje je i bio nominovan) i osvojio rekordnih četrnaest nominacija za Oskara.

Sebastijan (Rajan Gosling) i Mija (Ema Stoun) su dvoje mladih umetnika, doduše bliži tridesetim nego dvadesetim godinama, koji se u Los Anđelesu (La la gradu) bore za svoje „mesto pod suncem“.


Sebastijan je džez muzičar, a Mija glumica. Svako od njih bije svoje bitke, ali se u jednom trenutku svog razvoja sreću i spajaju u zajedničkoj borbi za svoje snove.


Sebastijan u toku filma objašnjava Miji da džez izumire, da pravih džez klubova više nema jer nema ni publike koja bi takvu muziku slušala. On želi da spasi džez, a ta misija izgleda neostvarivo u svetu u kom vlada prazna, komercijalna pop muzika, a isto tako neostvarivo izgleda Mijina želja da postane velika glumica.


Dejmijen Šazel, tvorac filma La La Land, radi sličnu stvar – on spasava formu mjuzikla.


Naime, inspirisan legendarnim mjuziklima poput Pevanja na kiši, Šerburških kišobrana, Gospođica iz Rošfora i Kola sa muzičarima, Dejmijen Šazel želi da stvori moderni mjuzikl XXI veka u kom odaje počast klasičnim mjuziklima, ali istovremeno i oneobičava tu formu.


‘Mia & Sebastian’s Theme (Late For The Date)’ - La La Land

U stvaranju filma korišćena je tzv. cinemascope tehnika „širokog platna“ koja je bila karakterističa upravo za mjuzikle iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Takođe, mnoge scene su „one take“, odnosno nastale iz jednog snimanja, bez cepkanja na manje scene, pa tako traju i po 6 minuta bez prekida. Dejmijen Šazel je organizovao glumcima projekcije filmova koji su uticali na osmišljavanje La La Land-a, želeći da im približi svet mjuzikla iz „zlatnog doba Holivuda“.


Danas postoji otklon prema filmovima koji su okarakterisani kao mjuzikli. Odbojna je pomisao da se u filmu više peva nego govori, a otežavajuća okolnost je i što je reč o nepoznatim pesmama, pa se često zajedno sa rečju „mjuzikl“ upotrebljava pridev „dosadan“.


Ponavljanjem ključnih muzičkih numera olakšava se posao gledaocima – daje nam se mogućnost da uspostavimo odnos sa pesmama, da im svaki put damo drugi kontekst i povežemo ih sa prethodnim i tako obogatimo značenje filma.



Kako La La Land uspeva da pobedi odbojnost prema mjuziklima?


Muziku za film komponovao je Džastin Harvic, a popularni muzičar Džon Ledžend takođe učestvuje u filmu. Pored Džona Ledženda, Rajan Gosling i Ema Stoun sami pevaju numere iz filma. Naravno, to ne zvuči savršeno, ali daje posebnu čar filmu i jednu dozu uverljivosti.


Pripreme za film trajale su četiri meseca, tokom kojih je glavni glumački par svakodnevno pohađao časove plesa, sviranja i pevanja, kako bi bili sposobni da izvedu sve ono što se u filmu traži. Rajan Gosling zaista svira klavir u svim scenama.


Glavna muzička tema ponavlja se nekoliko puta u filmu, od prvog susreta Sebastijana i Mije, pa sve do kraja. Javlja se kad god se dešava nešto značajno u odnosu između Sebastijana i Mije, pa svaki put sa sobom nosi novo značenje. Iako zvuči isto, ova melodija svaki put evocira drugačije emocije.


Još jedna pesma koja se izdvaja je City of Stars koju najpre peva Sebastijan sam, a kasnije je izvodi zajedno sa Mijom. Ovu melanholičnu pesmu pevaju „uživo“ na snimanju, što znači da nije snimljena mesecima pre filma u studiju u kom bi bila tehnički prečišćena i dovedena do savršenstva koje bi je možda otuđilo od nas, gledalaca. Čujemo Mijin kikot, „pucanje“ glasova, hrapavost. City of Stars zvuči ranjivo i ljudski.



Kraj filma La La Land u tom smislu nije tipični holivudski „hepiend“. Nije ni tipični kontrast holivudskom „hepiendu“. Time se razbija šablon ne samo mjuzikla nego i savremenih jednodimenzionalnih filmova.


Dakle, film se ne završava ni srećno ni nesrećno. Nema zaokrugljene priče na čijem kraju se sve sklapa i rešava na najsrećniji mogući način. Nema ni teških životnih nesreća. Sebastijan uspeva da otvori džez klub koji je oduvek želeo i u njemu svira muziku kojoj je posvetio ceo svoj život – džez. Mija je postala velika glumica koja je cenjena i poštovana u filmskoj industriji. Ali njih dvoje nisu više zajedno.


Kraj nas ostavlja sa gorkim ukusom i melanholijom kojom je prožeta glavna melodija filma i pesma City of Stars.


La La Land govori o životnim izborima, važnim odlukama, posledicama tih odluka, pitanju „what if?“ i kompromisima koje donosimo na putu ka uspehu. Govori o odnosu stvarnosti i umetnosti koji nikad nije jednostavan.


Film je postigao ono najvažnije – pokazao je da i u današnjem svetu džez može da bude važan, da umetnost nešto znači, da je biti sanjar strašno ali i divno istovremeno, da je potrebno razbiti horizont očekivanja gledalaca da bi nešto dobro nastalo i da i u Holivudu može da nastane jedan iskren i dirljiv film.



Grad zvezda


Grade zvezda

Da li sijaš samo za mene?

Grade zvezda

Toliko toga ne mogu videti

Ko zna?

Osetio sam to prvi put kada sam te zagrlio

Da će se sada naši snovi

Konačno ispuniti

Grade zvezda

Samo jednu stvar svi žele

Tamo u kafićima

I u zadimljenim prostorijama punih restorana

To je ljubav

Da, sve što želimo je da nam neko pruži ljubav

Žurba

Pogled

Dodir

Ples

Pogled u nečije oči

Koji će osvetliti nebo

I otvoriti i prevrnuti ceo svet

Glas koji kaže: "Ja ću biti ovde"

"A ti ćeš biti dobro"

Ne zanima me ako znam

Gde ću otići

Jer sve što mi treba jeste ovaj ludi osećaj

Rat-tat-tat* u mom srcu

Mislim da želim da on ostane

Grade zvezda

Da li sijaš samo za mene?

Grade zvezda

Nikada nisi sijao ovako



“La La Land” je perfektno režiran i snimljen film koji svaki pravi filmofil treba da pogleda. Tokom svih 148 minuta koliko i traje, “La La Land” je prosto prelep na oko.


Ovaj projekat je zaista trijumfalan u toliko mnogo različitih aspekta: fotografija je spektakularna tokom čitavog filma, režija, muzika, dizajn seta – su samo neki od nosećih elemenata koje čine ovaj film vrednim gledanja.


Vidi se da je film pravljen sa puno ljubavi.


Preuzmite note ♫ ♫ ♫

City_of_Stars_Easy_Piano
.pdf
Download PDF • 56KB


Izvor: kultivisise.rs

bottom of page