top of page

Isak Albeniz - biografija

Španski pijanista i kompozitor, Isak Albeniz (Isaac Manuel Francisco Albéniz i Pascual), bio je pravo čudo od deteta – svoj prvi javni nastup imao je već u četvrtoj godini. U sedmoj godini položio je prijemni ispit na Pariskom konzervatorijumu, ali je odbijen, jer je u igri slučajno razbio prozor loptom.



Svoju koncertnu turneju započeo je već u 9-oj godini, kada ga je otac, zajedno sa sestrom Klementinom, vodio po severnoj Španiji. Vrhuncem njegove pijanističke karijere smatra se period između 1889. i 1892. godine, kada je (ovog puta samostalno) držao koncerte po celoj Evropi.



Albeniz je najpoznatiji po svojim klavirskim kompozicijama, u kojima se primećuje veliki uticaj španskog folklora. Godine 1883. upoznaje profesora i kompozitora Felipe Padrelija, koji ga je inspirisao da napiše „Špansku svitu“. Najpoznatiji stav ove svite je „Asturijas“, koji je danas sastavni deo svih gitarskih repertoara (iako je prvobitno bio napisan za klavir). Naime, mnoge Albenizove kompozicije je za gitaru preradio poznati Španski kompozitor i gitarista Francisko Tarega. Albeniz je čak jednom prilikom izjavio kako mu se Taregine obrade više dopadaju od originala.



U periodu između 1905. i 1909. godine nastaje najpoznatije Albenizovo delo, klavirska svita „Iberija“. Ova svita sastoji se iz četiri sveske, od kojih svaka ima tri komada. Ukupno trajanje cele svite je oko 90 minuta. Od orkestarskih kompozicija najpoznatije su „Španska rapsodija“ i „Katalonija“.


Albeniz je umro u 48-oj godini, 18. maja 1909. godine. Sahranjen je u Barseloni.



Izvor: zanimljivamuzika


bottom of page