top of page

Hendl - anegdote o poznatima

– Britanska kraljevska porodica bila je Hendlu veoma važna – a i on njima. Neka od njegovih najpoznatijih dela komponovana su za dvorske prilike. Tu je, na primer, ’’Muzika na vodi’’, napisana za ploveću zabavu koju je kralj priredio jedne večeri 1717. godine. Muzičari su na barži koja je pratila kraljevu plutali Temzom i svirali. Trajalo je to dobra tri sata, dok kralj nije sišao sa barže u Čelsiju i proveo dodatna tri sata na večeri – muzičari su i dalje svirali. Potom u dva ujutro, kralj se vratio do reke, i dalje u pratnji muzičara.– Kao što su Hendlova dela bila ogromna, tako je i Hendlov apetit bio džinovski.


Jednom je seo u kafanu i naručio 16 različitih vrsta jela i uz to liker, vino i pivo.

Kelner je primio porudžbinu, spremio sto i – čekao.

Na šta čekate? – nestrpljivo ga upita Hendl.

Na društvo, gospodine.

Društvo? – odvrati mu besno Hendl.

Brzo, trkom mi donesite jelo! Društvo to sam ja!– Drugom prilikom Hendl je doneo gostioničaru ćurku da mu je ispeče.

Pošto je prošlo dosta vremena a kelner nikako da mu servira ručak, on upita za razlog čekanja. Kelner mu se izvinjavao objašnjavajući da čeka da dođu Hendlovi prijatelji.

Hendl mu ljutito dobaci: Nema nikakvih prijatelja! Ja sam ručam!

Sami ćurku? – iznenadi se kelner.

Ne samo ćurku već i krompir salatu i to obilno, odmah! – ljutito odgovori Hendl.– Poznanik srete na ulici Hendla sa guskom ispod ruke i učtivo ga upita kuda tako žuri. Idem na ručak! Sigurno imate prijatno društvo?!

Naravno, veoma prijatno društvo, guska i ja! – odgovori Hendl i žurno krene dalje.


Kommentare


bottom of page