top of page

Film Lovac na jelene i Šopenov nokturno + note za klavir

Lovac na jelene (The Deer Hunter) je američka ratna drama iz 1978. godine u režiji Majkla Ćimina.


Film govori o prijateljstvu trojice amerikanaca ruskog porekla koji rade u čeličani u malom, provincijskom gradu i koji bivaju uvučeni u vijetnamski rat. Film zapravo govori o uticaju vijetnamskog rata na psihu običnih ljudi.


Film Lovac na jelene i Šopenov nokturno + note za klavir

Sjajnu glumačku ekipu ovog filma čine Robert de Niro, Kristofer Voken, Meril Strip, Džon Kazal, Džon Sevidž, Džordž Džundža.


Film je osvojio 5 Oskara – za najbolji film, režiju, najbolju sporednu mušku ulogu, montažu, zvuk. Robert de Niro je za ulogu u ovom filmu bio nominovan i za Oskara i za Zlatni globus, ali je obe nagrade osvojio Džon Vojt za film Povratak ratnog veterana.


Neke od zanimljivosti vezanih za samo snimanje filma su da je, na primer, film čija se radnja dešava u Vijetnamu, zapravo sniman na Tajlandu. Prvobitna verzija filma trajala je 4 sata. De Niro je izjavio da mu je ovo bio ubedljivo najiscrpljujući film koji je ikada snimio. Scena u kojoj Nik pljune na Majka bila je improvizacija Kristofera Vokena u dogovoru sa režiserom, a de Niro je zbog toga bio silno uvređen i hteo da napusti snimanje.


Muzičke teme i scene iz ovog filma su nam svima vrlo dobro poznate. Mislim da ne postoji osoba koja ne prepoznaje Kavatinu koju svira Džon Vilijams na gitari ili pesmu Can’t take my eyes of you, kao i scenu ruskog ruleta, venčanja u ruskoj crkvi, ili lova na jelena. Scena koja je meni interesantna je ona koja ide nakon lova na jelena, neposredno pred odlazak u Vijetnam.


Majkl (Robert de Niro) i drugari se, sa osvojenim trofejom iz lova, jelenom vezanim na prednjem delu njegovog kadilaka, vraćaju u grad i odlaze u pab. Ispijaju pivo, viču, pevaju, prskaju se pivskom penom. U jednom trenutku Džordž Džundža seda za pianino i svira Šopenov nokturno br. 6. u g molu Opus 15 No3. Muškarci se smiruju. Scena ide bez dijaloga, čuje se samo predivna Šopenova muzika, kamera prelazi preko svakog lica pojedinačno. Setna muzika kao da ih tera da se suoče sa sobom, svojim mislima i u tom trenutku postaju svesni svojih života i onoga što ih čeka.


Nokturno (italijanski – Notturno = noćna muzika) je muzička kompozicija sanjalačkog, setnog karaktera a Frederik Šopen napisao je najveći broj nokturna u muzičkoj literaturi. Nokturna opus 15. sastoje se od tri nokturna koji su posvećeni nemačkom kompozitoru Ferdinandu Hileru. Najpoznatiji je br. 3. u g molu koji se najčešće i izvodi.


Majkl Ćimino (Michael Cimino, 1939.) je američki filmski režiser, najpoznatiji po ostvarenjima Lovac na jelene, Vrata raja, Godina zmaja.


Frederik Šopen (Fryderyk Franciszek Chopin, 1810. – 1849.) bio je poljski kompozitor i virtuoz na klaviru, jedan od najvećih kompozitora romantizma. Uglavnom je komponovao za klavir, dela kao što su mazurka, valceri, nokturna, balade i dr. Takođe je bio i poznat po vezi sa čuvenom francuskom književnicom Žorž Sand.Preuzmite note ♫ ♫ ♫


Chopin-Nocturne-Op-15-No-3
.pdf
Download PDF • 94KB

Noćna muzika i ratna drama u jednom od kultnih filmskih ostvarenja.Autor: Aleksandra Popović

Comments


bottom of page