top of page

Da li znate kako je nastala pesma "Dobro jutro, džezeri"?

Najveći deo pesame “Bajage i Instruktora” svi znamo od reči do reči, a Momčilo Bajagić otkriva gde je pronašao inspiraciju za čuvenu numeru "Dobro jutro džezeri".


- Osamdesetih godina, džez muzika je bila prilično popularna, bilo je dosta festivala a i Dom omladine je imao svoj džez klub, koji je bio jedino mesto u gradu otvoreno do kasno u noć.Tu se okupljala i malo drugačija ekipa, muzičari su tu imali svoje žurke, i često su, posle recimo Beogradskog džez festivala, gosti festivala dolazili u klub...


Kažu i da je čuveni Majls Dejvis tu svirao, znam sigurno da su svirali Čik Koria, Herbi Henkok, BB King- takoreći nepisano pravilo je bilo da ko svira u Sava Centru, dođe posle u Dom omladine da „dosvira“. Klub se nalazio u tadašnjem dansingu Domu omladine (današnja sala Amerikana) i uvek je bio krcat, jako je teško bilo ući jer je dolazilo i po dve hiljade ljudi da sluša svetske majstore džeza... I onda kada se sve završi, oko tri-četiri ujutru, muzičari sa instrumentima ispod ruke krenu svojim kućama.


To je ta atmosfera koju sam želeo da predstavim u „Dobro jutro džezeri”...Comments


bottom of page