top of page

Kad je nastao poznati Svadbeni marš? (1858.)

Svadbeni marš jedna je od najpopularnijih melodija na venčanjima širom sveta. Mnogi mladenci koji uopšte ne slušaju klasičnu muziku izaberu upravo Svadbeni marš kao neizostavan deo venčanja.



Kompoziciju "Svadbeni marš" komponovao je slani nemački kompozitor Felix Mendelson 1842. godine u svojoj 17-toj godini. "Svadbeni marš" u C duru nije samostalna kompozicija, niti je namenjena izvođenju na ceremonijama venčanja. Kompozicija je zapravo deo baleta "San letne noći", jednog od najpoznatijih Šekspirovoh dela.


Komad se sastoji iz tri kratka epiloga. Prvi je uveden reprizom teme Svadbenog marša i muzikom iz uvertire.

Potom sledi poslenja samostalna muzička numera za sopran, mecosopran i hor, dok reči čuvenog govora prate četiri akorda koji su se prvi put čuli na početku uvertire, čime se zaokružava ceo ciklus.

Zanimljivo je da je ostale muzičke numere za tu predstavu uspeo da završi tek posle 16 godina.


Nekoliko godina kasnije, 2. juna 1847., prvi put ovaj marš je izveden na nekom venčanju. Orguljaš Samuel Reay izveo ga je tokom jednog crkvenog venčanja u Tivertonu u Engleskoj. Mendelsonov Svadbeni marš postao je popularan tek nakon što ga je britanska kraljica Viktorija odabrala za venčanje svoje najstarije kćerke Viktorije s princom Fridrikom Vilimom od Pruske 1858. godine. Kraljica Viktorija i kralj Albert obožavali su Mendelsonovu muziku, a on je često svirao za njih tokom poseta Engleskoj. Navodno su bili dobri prijatelji.


U engleskom gradu Tottenhamu još se čuvaju orgulje na kojima je Felix Mendelson svirao čuveni Svadbeni marš na venčanju koje je uveliko doprinelo smirivanju odnosa između Engleske i Nemačke.



bottom of page