top of page

JEZIVA LEGENDA: Uz ovu pesmicu su svi učili engleski, ali ona govori o nečemu užasnom

Istorija ili mit?


Ako ste ikada učili engleski jezik onda vam je ova pesmica za decu poznata. Ipak, njeno poreklo daleko je mračnije.“London Bridge Is Falling Down” je jedna od najpopularnijih dečijih rima na engleskom govornom području iako se slične pesmice mogu naći širom Evrope i da drugim jezicima. Tako Danci imaju “Knippelsbro Går Op og Ned”, Nemci “Die Magdeburger Brück”, Francuzi “Pont chus”, a Italijani pevaju “Le porte”.


“London Bridge is falling down,

Falling down, falling down.

London Bridge is falling down,

My fair lady.”


Neke od ovih pesama su dokazano starije od engleske verzije i zvanično, pesma je iz jednog od ovih krajeva Evrope stigla početkom 18. veka na britansko ostrvo kada je preuređena da odgovara čuvenom londonskom mostu. Zahvaljujući ekspanziji engleskog jezika kasnije je upravo ova verzija pesme postala najpopularnija.


Ipak, poreklo pesme prilično je mistično. Dok je moguće da su jednostavno u njoj opevane sve teškoće premošćavanja reka (pa i Temze) u prošlosti, ima istoričara koji čitavoj priči daju mnogo mračniji ton.


Lejdi Alis Gom, vodeći britanski stručnjak u proučavanju narodnih običaja i folklora, tvrdila je da pesma zapravo peva o drevnom običaju žrtvovanja dece! Naime, pagani su, kako bi obezbedili da im građevine (uključujući i mostove) budu dugotrajne, u temelje ugrađivali živo dete. Njegov duh bi, po legendi, štitio objekat i upravo to je “čuvar mosta” koji se pominje u nekim verzijama pesme.


Iako je sličan običaj postojao i u našim krajevima (setite se narodne pesme “Zidanje Skadra”) nema dokaza da je prilikom građenja Londonskog mosta bilo koje dete žrtvovano. Ipak, Gom je insistirala da, iako pesma eksplicitno pominje onaj na Temzi, nije reč o bilo kakvom određenom mostu ili detetu – pesma generalno peva o praksi žrtvovanja dece kako bi mostovi preko reka trajali što duže.


I za kraj note za pesmicu "London Bridge"Izvor: dnevno.rs

Comments


bottom of page